Poľsko opäť uvažuje o vstupe do eurozóny

14.12.2012 Celý región

Varšava 14. decembra (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk naznačil, že jeho krajina by sa čoskoro opäť mohla začať usilovať o prijatie eura, informovala agentúra Reuters. V opačnom prípade by totiž Varšava riskovala, že zostane na periférii Európskej únie (EÚ).

Poľsko sa vzhľadom na turbulencie vyvolané dlhovou krízou eurozóny vyjadrovalo v poslednom čase k perspektíve prijatia spoločnej meny zdržanlivo. Medzi poľskými lídrami sa však objavili obavy, že krajina zostane mimo "jadra" Európy, keďže eurozóna prijíma ďalekosiahle rozhodnutia, ktoré majú pomôcť riešiť dlhovú krízu a stabilizovať situáciu. Medzi ne patrí napríklad tohtotýždňové rozhodnutie týkajúce sa rozšírenia kompetencií Európskej centrálnej banke (ECB) z dôvodu dohľadu na bankami v eurozóne.

Tusk uviedol, že Poľsko stojí pred rozhodnutím, "či sa stane časťou srdca Európy, ktoré sa bude zjednotené okolo ekonomicko-finančnej osi, ktorej jadrom bude spoločná mena, alebo sa stane skôr okrajovým štátom so svojou vlastnou menou". Dodal, že vstup do eurozóny je aj tak možný až za niekoľko rokov, ale Poľsko by sa malo rozhodnúť, či chce prijať euro v najbližších mesiacoch, inak mu môže táto možnosť "odplávať".

Vládny zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že vláda by mohla ako dátum vstupu do eurozóny určiť rok 2017, čo by znamenalo, že Poľsko by na budúci rok muselo vstúpiť do takzvanej čakárne na euro, čo znamená, že jeho mena by sa stala súčasťou systému výmenných kurzov ERM II, v ktorom musí byť mena kandidátskej krajiny minimálne dva roky pred prijatím spoločnej meny.

Minister financií Jacek Rostowski však upozornil, že prijatie eura nebude jednoduchou záležitosťou. "Dodal, že eurozóna musí pokročiť v systematickej prestavbe a Poľsko bude musieť tiež veľa urobiť, aby splnilo podmienky na vstup.
 

Vyberte región